Winnaars


Winnaars 2017
Klik hier voor het jury-rapport

Op dinsdagavond 21 november 2017 werden in de aula van de ZB | Planbureau en Bibliotheek van Zeeland de tweejaarlijkse Roggeveenprijzen uitgereikt. Het evenement was gepland na de Algemene Ledenvergadering van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen.

De ruim 60 aanwezigen werden welkom geheten door Peter van Druenen, voorzitter van de Werkgroep Cultuurhistorie van het Genootschap, die de Roggeveenprijzen organiseert. Daarna was het woord aan jury-voorzitter Henk Nellen. Hij presenteerde de samenvattingen van de zeven genomineerde masterscripties en onderzoekspapers en roemde het hoge niveau van de inzendingen.

Tenslotte maakte hij de twee winnaars bekend. Jan-Willem de Winter van de Universiteit Utrecht won de Roggeveenprijs voor de beste masterscriptie:  Gehavende stad. De Krimp van middeleeuwse havensteden in Zeeland van de zestiende tot de negentiende eeuw. Aan deze prijs is een bedrag van 750 euro verbonden.

De prijs voor de beste onderzoekspaper van 250 euro ging naar Joost Verheggen van het University College Roosvelt in Middelburg. De titel van zijn werkstuk is Remigius Schrijver: an early Composer of the Dutch Barogue Uncovered. Op de foto links Jan-Willem de Winter en rechts Joost Verheggen

Klik hier voor het jury-rapport. De jury bestond uit:
– Prof.dr. Henk Nellen (voorzitter)
– Dr. Hanny Kool
– Dr. Perry Moree
– Drs. Elly Adriaanse (secretaris)Winnaars 2013

Klik hier voor het jury-rapport

Erica Boersma krijgt de Roggeveenprijs 2013 
uit handen van juryvoorzitter Hannie Kool
De Leidse geschiedenis-alumna Erica Boersma heeft op 12 december 2013 als eerste de Roggeveen-scriptieprijs voor geschiedenis van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen gewonnen voor haar Research Masterscriptie De Republiek als barmhartige Samaritaan. Collectes voor buitenlandse geloofsgenoten in de zeventiende eeuw.

De Roggeveenprijs is een tweejaarlijkse prijs van het Zeeuws Genootschap voor de beste Masterscriptie en het beste onderzoekspaper op het gebied van Zeeuwse cultuurhistorie. De naamgevers zijn vader en zoon Roggeveen, inwoners van Middelburg in de zeventiende en achttiende eeuw die beroemd werden door hun wetenschappelijke werk en de ontdekking van het Paaseiland. Hun naam staat model voor de intellectuele nieuwsgierigheid van de onderzoeker op het gebied van de Zeeuwse cultuurhistorie.

In haar scriptie onderzocht Erica Boersma hoe de internationale calvinistische saamhorigheid die tijdens de geloofsvervolgingen in de 16de eeuw was ontstaan, in de 17de eeuwse Nederlandse Republiek werd aangesproken en omgezet in daden. De collecte van 1643 voor de vervolgde protestanten in Ierland is als leidende casus genomen en vergeleken met de collectes voor de Waldenzen in Piƫmonte in 1655 en voor de Palts tijdens de 30-jarige oorlog.

De jury over haar scriptie: Haar scriptie getuigt van een diepgaande, solide en nieuwsgierige onderzoekshouding die verder reikt dan de lokale en nationale situatie.